Palvelinhuone ja sähkönkulutus



Palvelinhuone vaatii paljon sähköä nimittäin pelkästään palvelimien seinään kytkeminen ei riitä vaan palvelimet vaativat paljon muutakin esimerkiksi oikeanlaisen tuuletuksen jotta lämpötila on juuri oikea ja lukuisia erilaisia turvallisuus laitteita joilla varmistetaan etteivät palvelimet vahingoitu ja että ne toimivat odotetusti. Kaikki edellä mainitut järjestelmät ja laitteet vaativat sähköä toimiakseen joten tulee varmistaa että sähköä on saatavilla 24/7 eivätkä palvelimet lopeta toimintaansa jos esimerkiksi paikallisessa sähköverkossa ilmenee ongelma. Juuri tämän takia tulee varautua kaikkeen ja tulee aina olla varasuunnitelma valmiina.

Palvelinhuoneen arvioitu sähkönkulutus
Tarkkaa palvelinhuoneen sähkönkulutus lukua ei mahda mistään löytyä mutta alan ammattilaisen pitämästä blogista löytyi hieman tietoa räkkipalvelimen sähkönkulutuksesta ja sen mukaan yhden räkkipalvelimen ottoteho on helposti 700W luokkaa ja sama määrä menee käytännössä lämpönä huoneilmaan. Hänen mukaan kannattaa laskea paljonko tilaan on tarkoitus saada mahtumaan laitteita ja sitten kertoa teholukema kahdella tai kolmella.

Sähkökeskus
Atk-konesalin ja sen aputilojen sähköverkko ja ryhmäkeskukset liitetään valtakunnalliseen verkkoon sähköpääkeskuksen kautta. Suurissa konesaleissa sähköpääkeskukset voivat helposti viedä tilaa useita neliöitä, ja ne sijoitetaankin usein erilliseen huonetilaan.

Muuntaja
Konehuone vaatii myös muuntajaa joka muuntaa vaihtosähkönsähkön eli seinästä tulevan sähkön jännitteen tai virran toiseksi samantaajuiseksi jännitteeksi tai virraksi. Muuntajan välityksellä energia siirtyy virtapiiristä toiseen. Suuritehoiset muuntajat tulee sijoittaa erilliseen palosuojattuun tilaan niiden räjähdysvaaran takia. Boom.

Varavoimajärjestelmä
UPS (Uninterruptible Power Supply) on laite, jonka tehtävä on varmistaa tasainen virransyöttö lyhyissä katkoksissa ja syöttöjännitteen epätasaisuuksissa. UPS-laitteita käytetään yleensä suojaamaan tietokoneita ja viestintälaitteita, kuten palvelimia, joissa pienikin sähkökatko voisi aiheuttaa suuria ongelmia.UPS liitetään virtalähteen ja virtaa käyttävän palvelimen väliin. UPS pystyy syöttämään suojaamilleen laitteille sähköä lyhyiden sähkökatkoksienkin ajan akustaan, mutta pidemmille sähkökatkoksille tarvitaan vielä erillinen varavoima järjestelmä joka ottaa ohjat UPS:sän akun loputtua.
Tää löytyy myös kallen docs hommast
-------------------------------------------------------------
Rackin PSU eli virtalähde

Palvelin rackit vaativat virtalähteen joka syöttää kaikille palvelimille virtaa. Jokaisesta server rackistä löytyy yksi tai useampi virtalähde. Jatkuva virransyöttö usealle laitteelle saattaa panna virtalähteen koville ja sen ylikuumentuessa tämän komponentit saattavat kärsiä ja laite saattaa lopettaa toimimisen eikä palvelin tietenkään toimi ilman virtaa joten jos rackistä löytyy useita laitteita kannattaa sijoittaa useampaan virtalähteeseen. On myös tärkeää pitää virtalähteet siisteinä nimittäin jos esimerkiksi pölyä pääsee kertymään virtalähteeseen se saattaa ylikuumeta ja hajota tai alkaa vaikka palamaan koko vehje.

Palvelinhuoneen sähköjohdot
Konehuoneen johdotus pitää myös tehdä oikein ja johdot tulisi laittaa nätisti paikalleen jotta niihin olisi helppo päästä käsiksi eivätkä ne olisi kenenkään tiellä. Tämän takia usein palvelinhuoneiden kattoon on kiinnitetty eräänlainen rackki johon johdot laitetaan kiinni kas näin.

Koska jos johdot on aseteltu niin kuin tässä kuvassa ei sieltä kukaan löydä mitään ja jos palvelimia tulee huoltaa niin ei kyllä tule olemaan helppoa kun ei tiedä mihin mikäkin johto menee ja joutuu joka kerta kaivamaan palvelimia esiin johto vuoren keskeltä.

Ylijännitesuoja

Ylijännitesuoja laite kytketään pää-virranjako paneeliin ja jopa UPS-paneeliin jotta turvallinen virransyöttö voidaan taata myös UPS laitteen päällä ollessa.

omia muistiinpanoja:
eti pistorasia ylijännitesuoja palvelinhuone
-sähkökeskus
-muuntaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti